Egy kis történelem a 3D nyomtatásról

A 3D nyomtatás a 21. század egyik legforradalmibb technológiája. A mérnököktől és orvosoktól a DIY rajongókon át a kisvállalkozások tulajdonosáig mindenki számára lehetővé teszi, hogy a virtuális ötleteket fizikai tárgyakká alakítsák át, és ígéretet tesz az élet megváltoztatására…

A legkorábbi áttörések

1800-as évek: habár a 3D-s nyomtatás hivatalosan nem kezdődött el a 20. század végéig, néhány ötlet ebből az időszakból ered. 1859-ben egy francia fotográfus, François Willème bemutatta a világ első „3D szkennelési” technológiáját, melyhez 24 kamerát használt a különböző szögekből álló témák fényképezésére.

Néhány évvel később, 1892-ben, Joseph E. Blanther feltaláló szabadalmat kapott 3D-s topográfiai térképek létrehozásának módszerére, rétegezési módszerrel – hasonlóan a mai 3D nyomtatókhoz.

A 3D nyomtatás valódi születése 

1980: a modern 3D nyomtatás első próbálkozásai akkor történtek, amikor a legtöbbünk még mindig csodálkozik az első rendszeres saját nyomtatókon.

A technológiával kapcsolatos első szabadalmat 1980 májusában Dr. Hideo Kodama a Nagoya Városi Ipari Kutatóintézettől nyújtotta be, amely leírja a fotopolimer gyors prototípusrendszert. A Kodama ötlete magában foglalta az UV-fénynek kitett fotopolimer anyagból készült edény használatát annak érdekében, hogy az alkatrész keményebb legyen. Sajnos sosem forgalmazta.A

Cikk folytatása