A digitális fogászat felemelkedése

A számítástechnika egyre inkább formálja az életünket. A 3D nyomtatás megjelenésével az orvostechnikai eszközöket és a protéziseket is formázza, beleértve a fog implantátumokat, koronákat és fogszabályozó eszközöket.

Ma a 3D nyomtatók többnyire fogászati laboratóriumokban használatosak koronák, fogsorok, implantátumok készítésére a fogászati marórendszerek helyett.

Az iparági elemző szolgáltatások egyik vezető szolgáltatója, a SmarTech Publishing, a közelmúltbeli jelentése azt sugallja, hogy 2027-re legfőképp a fogorvosi rendelőkben lesz megtalálható a 3D nyomtatás, lehetővé téve a fogorvosok és a szájsebészek számára, hogy a feladatok elvégzését házon belül tudják megoldani. Az intraorális 3D szkennerekkel kombinálva a 3D nyomtatók gyorsabb, biztonságosabb és költséghatékonyabb kezelést biztosíthatnak.

A jelentés szerint: „A betegek a jelenleg zajló digitális fogorvosi forradalom elsődleges mozgatórugói, hiszen végső soron a betegek maguk választják ki hol kapjanak ellátást.” A jelentésben az is olvasható, hogy a betegek nem szeretik a jelenlegi fogászati benyomásokat és a rosszul felszerelt eszközök kényelmetlenségét, és alternatívákat keresnek.

A fogászati pótlásokon és eszközökön túl a 3D nyomtatókkal fúrósablonok is készíthetők, melyek sokkal pontosabb műtéti beavatkozást és implantátum behelyezést tesznek lehetővé. Korábban a fúrási sablonok költségesek voltak és több hétig tartott az előállításuk.

Forrás