Fogászati fúrósablonok 3D nyomtatása

Fúrósablonok használata rendkívül fontos, hiszen az operációra fordított idő lecsökken, továbbá biztonságosan fúrhatjuk az implantátumok helyét, elkerülve az idegcsatornákat, és olyan helyekre tervezhetjük be ezeket az implantátumokat, ahol rendelkezésre áll a megfelelő csontállomány.

A 3D nyomtatás fogászati alkalmazásainak széles köre áll ma már a fogászat rendelkezésére, melynek gyors, termelékeny és egyben pontos eljárásával a fogorvosok és a fogtechnikusok munkáját nagyban megkönnyíti.

Természetesen a 3D nyomtatók nem helyettesítik az ember kreativitását, tapasztalatait és tudását, de kiválóan használhatók a meglévő folyamatok gyorsítására, egyes műveletek hatékonyabb elvégzésére és ezáltal a gyorsabb profitszerzésre. (Forrás)

A Dent-Art-Technik Kft. fejlesztőmérnöke, Hegedűs Bálint elmondta: „Korábban manuális módon készítettük a fúrósablonokat, ha egyáltalán készítettünk, mivel egyrészt a mintavétel és a munkafolyamat sem volt túl pontos, másrészt egyelőre nem túl elterjedt a műtéti sablonok használata. Akkoriban CT felvétel, lenyomat, illetve tűvel mért adatok alapján alkottunk képet a csont elhelyezkedéséről, majd kézzel, viaszból mintáztuk meg a gipszmodellre a fúrósablont, ugyanúgy meghagyva a perselynek a helyet, ahogy ma egy nyomtatott sablonban is kihagyásra kerül neki a hely. Akkoriban tehát inkább csak elvben létezett ez a lehetőség, és még most is, hogy digitálisan megoldható, ritkán kérnek fúrósablont az orvosok. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy több fogorvos pusztán üzleti döntésből nem akar néhány ezer forintot egy fúrósablonra áldozni és az esztétikai, minőségi érveket hátrébb sorolja. Ezzel szemben mi hiszünk a 3D nyomtatott fúrósablonokkal elérhető színvonalasabb munkára, ezért tervezzük, hogy partnereinkkel összefogva ösztönözzük azok használatát.” (Forrás)

A fúrósablon nyomtatás fázisai
A fúrósablon nyomtatás fázisai

A Digitális Fogászat Akadémia képzései fúrósablonok készítésében is segítségére lehetnek. Látogasson el honlapunkra és jelentkezzen képzéseinkre!